Γιατί πρέπει να φοράμε ελαστική επιγονατίδα κατά την άθληση.

Γιατί πρέπει να φοράμε ελαστική επιγονατίδα κατά την άθληση.

Η ελαστική επιγονατίδα έχει αρκετούς ρόλους και είναι ωφέλιμη σε πολλά σημεία γι’ αυτό που την φοράει.Ο κυριότερος σκοπός της επιγονατίδας είναι να προστατεύει από μικροτραυματισμούς και εκδορές. Μια καλή επιγονατίδα αναλαμβάνει να κρατάει την άρθρωση θερμή, η ελαστική επιγονατίδα του γονάτου υποβοηθά την προθέρμανση αλλά και την διατήρηση της θερμοκρασίας του γόνατος κατά την διάρκεια του εκάστοτε αγώνος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η σύγχρονες ελαστικές  επιγονατίδες είναι σχεδιασμένες να βοηθούν περαιτέρω την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης ενδείκνυται σε αθλητές που έχουν εμφανίσει πόνους ή μικρο οίδημα στην άρθρωση.

Για να διαλέξει κανείς την ιδανική επιγονατίδα θα πρέπει να λάβει υπόψη του ορισμένα ζητήματα:

1. Οι ελαστικές επιγονατίδες έχουν μεγέθη. Κυμαίνονται συνήθως από S-XL ή σε νούμερα από 1-4, και θα πρέπει να φοριούνται σταθερά αλλά χωρίς να πιέζουν υπερβολικά το γόνατο.

2. Οι ελαστικές επιγονατίδες έχουν μήκη. Υπάρχουν οι συνηθισμένες που εκτείνονται λίγο άνω και κάτω του γονάτου και ορισμένες ακόμη κατηγορίες που φτάνουν ψηλότερα και χαμηλότερα. Ανάλογα με το σκοπό που επιθυμεί ο καθένας, αλλά και αυτό που τον βολεύει, θα πρέπει να διαλέξει.

3. Οι ελαστικές επιγονατίδες έχουν διαφορετικούς τύπους. Εκτός από τις κλασικές που είναι κατασκευασμένες κατά προτίμηση από χειρουργικό ελαστικό υλικό, υπάρχουν αυτές με το μαξιλαράκι μπροστά ή οι ορθοπεδικές (που συνήθως είναι μεγαλύτερες και έχουν τρύπα στο κέντρο). Το μαξιλαράκι σπανίως χρησιμοποιείται στο μπάσκετ, ενώ οι ορθοπεδικές συστήνονται από το γιατρό σε περιπτώσεις αποκατάστασης από τραυματισμό.

Συνεπώς, μία κλασική ελαστική επιγονατίδα που καλύπτει όλη την άρθρωση, χωρίς να πιέζει το γόνατο είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον αναζητά κάτι εκτός από περιπτώσεις τραυματισμού.

Ειδικά για το μπάσκετ, όπου οι συνεχείς κάμψεις και εκτάσεις της άρθρωσης του γονάτου την καθιστούν μία από τις πλέον καταπονούμενες του ανθρώπινου σώματος, η ελαστική επιγονατίδα μπορεί να είναι αρκετά υποβοηθητική.

 

Add your comment