Τι είναι οι ελαστικές καλτσες

Τι είναι οι ελαστικές κάλτσες;

Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης αποτελούν την πιό αποτελεσματική συντηρητική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας.

Κύριο χαρακτηριστικό της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η διάταση των φλεβών στις οποίες υπάρχουν βαλβίδες που δεν λειτουργούν σωστά και συνοδεύεται από αύξηση της πίεσης μέσα σε αυτές. Με την εφαρμογή εξωτερικής πίεσης φορώντας τις ελαστικές κάλτσες οι φλέβες αδειάζουν από αίμα και η φλεβική υπέρταση αντισταθμίζεται. Οι ελαστικές κάλτσες επίσης βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση μετά από επεμβατική θεραπεία διότι οι εκχυμώσεις που αναπόφευκτα προκύπτουν περιορίζονται σημαντικά και απορροφώνται σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ονομάζονται κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης διότι η πίεση που ασκούν κατά μήκος του κάτω άκρου δεν είναι ομοιόμορφη. Η μέγιστη πίεση ασκείται στην περιοχή του αστράγαλου και μειώνεται στην κνήμη και ακόμη περισσότερο στον μηρό.

Η πίεση που ασκούν οι ελαστικές κάλτσες στον αστράγαλο καθορίζει την χρήση για την οποία προορίζονται και μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg). Βάσει της πίεσης αυτής, οι κάλτσες κατατάσσονται σε τέσσερις κλάσεις, από κλάση I έως κλάση IV. Οι κάλτσες κλάσης I ασκούν την μικρότερη πίεση, από 14 έως 22 mmHg και η κύρια χρήση τους είναι για πρόληψη και λιγότερο για θεραπεία των φλεβικών παθήσεων. Οι κάλτσες κλάσης II ασκούν πίεση 22-30 mmHg και είναι αυτές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, είτε για συντηρητική αγωγή στην φλεβική ανεπάρκεια ή μετά από θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως σκληροθεραπεία, ενδαυλική θεραπεία ανεπάρκειας της μείζονος σαφηνούς με Laser κλπ. Οι κάλτσες κλάσης III και IV είναι πιο ισχυρές και έχουν εφαρμογή στην αντιμετώπιση πιο σοβαρών μορφών της φλεβικής ανεπάρκειας και της χρόνιας φλεβικής υπέρτασης, όπως της λιποδερματοσκλήρυνσης και των φλεβικών ελκών καθώς και στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος.

Η φλεβική ανεπάρκεια και το λεμφοίδημα συνοδεύονται συχνά από οίδημα, κυρίως στους αστράγαλους και στην κνήμη. Το οίδημα επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαιτίας της βαρύτητας και τυπικά είναι χειρότερο τις απογευματινές ώρες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, και ειδικά αν ο ασθενής τοποθετεί τα πόδια του σε ανάρροπη θέση, το οίδημα περιορίζεται αισθητά και το πρωί μετά την έγερση από το κρεβάτι αρχίζει πάλι να αυξάνεται. Οι ελαστικές κάλτσες θα πρέπει να φοριούνται νωρίς το πρωί, κατά προτίμηση πριν βγει ο ασθενής από το κρεβάτι,  έτσι ώστε να αποτρέπεται η αύξηση του οιδήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι κάλτσες πρέπει πάντα να αφαιρούνται, εκτός από τις πρώτες 24 με 48 ώρες μετά από χειρουργική θεραπεία και εφόσον ο ιατρός έδωσε τέτοιες οδηγίες.

Οι ελαστικές κάλτσες διατίθενται σε διάφορα ύψη, ως το γόνατο, το μηρό ή καλσόν. Υπάρχουν επίσης ειδικά καλσόν εγκυμοσύνης και ειδικές κατασκευές με συγκεκριμένες εφαρμογές.

Επιλογή της σωστής κάλτσας

Η επιλογή του κατάλληλου ύψους της ελαστικής κάλτσας για κάθε ασθενή εξαρτάται από την βαρύτητα της πάθησης και από το αν οι κάλτσες χορηγούνται για προφύλαξη, για χρόνια θεραπεία ή μετά από θεραπευτική παρέμβαση. Η προσωπική προτίμηση του ασθενούς έχει σημασία, καθώς είναι σημαντικό η καθημερινή συμβίωση του με τις ελαστικές κάλτσες να είναι όσο πιό άνετη και ευχάριστη γίνεται. Αυτό βοηθάει στην  συμμόρφωση του ασθενούς με την θεραπεία και ταυτόχρονα του εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το μέγεθος έχει σημασία

ελαστικες καλτσες - μέγεθοςΤο μέγεθος της ελαστικής κάλτσας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το σωστό μέγεθος εξασφαλίζει ότι η εφαρμοζόμενη πίεση στο άκρο, επομένως και η θεραπεία, είναι σωστή και ότι η καθημερινή συμβίωση του ασθενούς με τις ελαστικές κάλτσες θα είναι άνετη. Εάν η ελαστική κάλτσα είναι μεγαλύτερη από όσο πρέπει, η πίεση που θα ασκεί, επομένως και η αποτελεσματικότητά της, θα είναι μικρότερη του αναμενόμενου. Εάν, αντιθέτως, η ελαστική κάλτσα είναι μικρότερη από όσο πρέπει, η πίεση που ασκείται θα είναι υπέρμετρη και η κάλτσα δεν θα είναι ανεκτή από τον ασθενή. Ασθενείς που είχαν στο παρελθόν κακή εμπειρία από τη χρήση ελαστικών καλτσών και που δυσανασχετούν όταν ο ιατρός τους εξηγεί ότι η χρήση τους είναι απαραίτητη για την σωστή αντιμετώπιση της πάθησής τους, ανήκουν συνήθως σε αυτή τη κατηγορία.

Ο καθορισμός του σωστού μεγέθους επιτυγχάνεται με τη μέτρηση  συγκεκριμένων περιμέτρων στο πόδι. Όπως αναφέρθηκε και πιό πάνω, η βαρύτητα οδηγεί στην αύξηση του οιδήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επομένως, η μέτρηση πρέπει να γίνεται πρωϊνές ώρες, ακόμη και πριν από την έγερση του ασθενούς από το κρεβάτι. Ιδανικά, θα πρέπει να γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή ή κάποιο οικείο του, στο σπίτι, αμέσως μετά την πρωινή αφύπνιση. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, ο ασθενής θα πρέπει να ξαπλώσει και να τοποθετήσει τα πόδια του σε ανάρροπη θέση για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την μέτρηση. Η λήψη των μέτρων για τις κάλτσες από το προσωπικό του καταστήματος με ιατρικά είδη ή του φαρμακείου το απόγευμα και πάνω από τα ρούχα οδηγεί συνήθως σε λανθασμένη μέτρηση με όλες τις συνέπειες που αναφέρθηκαν πιό πάνω.

Οι θέσεις στις οποίες πρέπει να μετράται η περίμετρος του άκρου είναι:

  1. Θέση B – είναι η θέση ακριβώς πάνω από τον αστράγαλοα
  2. Θέση C – το σημείο της μέγιστης διαμέτρου της κνήμης
  3. Θέση D – ακριβώς κάτω από το γόνατο
  4. Θέση F – στο μηρό και σε απόσταση 14 εκατοστών από το γόνατο
  5. Θέση G – στα 5 εκατοστά κάτω από την μηροβουβωνική πτυχή (καβάλο)

Σωστή χρήση των ελαστικών καλτσών

ελαστικες καλτσες - σωστη χρησηΟι ελαστικές κάλτσες θα πρέπει να φοριούνται το πρωΐ, όταν ακόμη το οίδημα είναι ελάχιστο και να αφαιρούνται το βράδυ πριν τον ύπνο. Κατά την μεσημβρινή ξεκούραση δεν είναι απαραίτητο να αφαιρούνται αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να φοριούνται πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι.

Αν οι ελαστικές κάλτσες έχουν χορηγηθεί με σκοπό την προφύλαξη και όχι για θεραπεία, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να φοριούνται καθ´όλη τη δίαρκεια της ημέρας, αλλά π.χ. όταν ο ασθενής είναι στην εργασία του.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ελαστικές κάλτσες πρέπει να φοριούνται και το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν συνήθως αλλά όχι αποκλειστικά τις πρώτες ημέρες μετά από επεμβατική θεραπεία, είτε σκληροθεραπεία ή ενδαυλική αποκατάσταση με Laser και συνοδεύονται πάντα από τις αντίστοιχες οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Η δίαρκεια ζωής της ελαστικής κάλτσας καθορίζεται από τον κατασκευαστή και συνήθως είναι 6 μήνες χρήσης. Μετά από αυτό το χρονικό δίαστημα η ύφανση χάνει την ελαστικότητά της και οι ελαστικές κάλτσες θα πρέπει να αντικαθίστανται.

Οι ασθενείς που χρειάζεται να φορούν ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι η βοήθεια που παρέχουν στην φλεβική ανεπάρκεια είναι πολύ σημαντική αλλά η δράση τους διαρκεί για όσο καιρό τις φοράνε. Με άλλα λόγια, όταν σταματήσουν να τις χρησιμοποιούν τα προβλήματα επανέρχονται σε σύντομο χρονικό δίαστημα.

Επιπρόσθετα, είναι λογικό ότι η συμβίωση με τις ελαστικές κάλτσες σε μόνιμη βάση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ασθενή και συνήθως οδηγεί σε προβλήματα συμμόρφωσης με όλα τα επακόλουθα για την φλεβική ανεπάρκεια.

Την σημερινή εποχή υπάρχουν ανώδυνες μέθοδοι αντιμετώπισης που συνοδεύονται από πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά και τα οποία έχουν μεγάλη διάρκεια. Συνεπώς, συνιστώνται ανεπιφύλακτα για την μόνιμη αντιμετώπιση των κιρσών και των ευρυαγγειών.

Share this post