Blog

Σωστή Αναπνοή = Καλός Ύπνος

Posted On Μάιος 31, 2017 at 1:39 μμ by / No Comments

H αναπνοή είναι μια από τις σημαντικότερες και ζωτικότερες λειτουργίες του οργανισμού, καθώς μέσω αυτής οξυγονώνεται το αίμα και το σώμα μας. Η σωστή αναπνοή βασίζεται κυρίως στην εισπνοή από τη μύτη και την εκπνοή από το στόμα. Με αυτόν τον τρόπο, μέσου του ρινικού βλεννογόνου επιτυγχάνεται η ιδανική σχέση ποιότητας/ποσότητας του εισπνεόμενου αέρα.

Οφέλη σωστής ρινικής αναπνοής:

• Καθαρότερος αέρας: Εισπνέοντας από τη μύτη, σκόνη και μικροσωματίδια φιλτράρονται και δεν διεισδύουν στους πνεύμονες.

• Θερμοκρασία αέρα: Χρειάζονται μόνο 5/100 του δευτερολέπτου για να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του αέρα από τη μύτη στους πνεύμονες.

• Αυξημένη υγρασία: Ο ρινικός βλεννογόνος υγραίνει τον εισπνεόμενο αέρα από 30% έως 90%.

• Βελτιωμένη δυνατότητα λήψης οξυγόνου: Το οξείδιο του αζώτου που δημιουργείται στη μύτη έχει θετική επίδραση στην οξυγόνωση των πνευμόνων.

Αντίθετα, όταν κάποιος λόγω απόφραξης της μύτης (ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, αλλεργίες, στραβό διάφραγμα, πολύποδες, κ.λπ.) εισπνέει από το στόμα, ενδέχεται να εμφανίσει αναπνευστικές δυσλειτουργίες όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), βρογχίτιδες, κ.λπ.. Η ρινική απόφραξη μπορεί να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα και επιπλοκές όπως ροχαλητό και υπνική άπνοια.

Τι είναι το ροχαλητό;

Το ροχαλητό είναι μια παθολογική κατάσταση που αφορά στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς απαντάται στο 40-50% του γενικού συνόλου, και συχνότερα στους άντρες (ιδίως τους υπέρβαρους) άνω των 50 ετών. Το φαινόμενο του ροχαλητού υποδηλώνει κάποια μορφή απόφραξης της ροής του αέρα από τη μύτη ή από το στόμα στους πνεύμονες μέσω της μαλακής υπερώας.

Όταν κοιμόμαστε, ως συνέπεια της απώλειας μυϊκού τόνου, οι μύες στα τοιχώματα του φάρυγγα χαλαρώνουν, και η περιοχή ξεραίνεται στενεύοντας τον αεραγωγό. Έτσι, εμποδίζεται η ομαλή διέλευση του αέρα με αποτέλεσμα η υπερώα και η σταφύλη να δονούνται και να χτυπάνε στο πίσω μέρος του λαιμού, οπότε και ακούγεται αυτός ο ενοχλητικός θόρυβος. Όσο πιο στενός ο αεραγωγός τόσο πιο δυνατό το ροχαλητό, καταδικάζοντας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του πάσχοντος σε μαρτυρικές νύχτες αγρυπνίας. Σε πολλές περιπτώσεις το ροχαλητό συνοδεύεται από επεισόδια υπνικής άπνοιας.

Άπνοια:

Με τον όρο υπνική άπνοια εννοούμε στην ουσία τη σύντομη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει ως συνέπεια τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα να είναι χαμηλά, ενώ αντίθετα να αυξάνονται παροδικά αυτά του διοξειδίου του άνθρακα. Τα επεισόδια των απνοιών συνήθως διαρκούν πάνω από 10 δευτερόλεπτα, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται από 20-30 ανά ώρα, ανάλογα με τον ασθενή.

Πέραν της αρνητικής τους επίδρασης στον ύπνο και την ποιότητα ζωής, έχουν και δυνητικά επικίνδυνες προεκτάσεις για την υγεία του πάσχοντος, όπως:

• Αύξηση αρτηριακής πίεσης

• Καρδιακές αρρυθμίες

• Αύξηση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα

• Επιδείνωση άσθματος

• Οξυθυμία

• Πρωινή κόπωση και κεφαλαλγία

• Ημερήσια υπνηλία

• Διάσπαση της προσοχής

• Μείωση της εργασιακής απόδοσης

• Σεξουαλικές διαταραχές Συμπερασματικά, το ροχαλητό μπορεί να μην είναι μόνο ένα αθώο σύμπτωμα που απλά κρατεί ξύπνιο το σύντροφό μας, αλλά να υποδηλώνει την έκφραση σοβαρότερων  ασθενειών. Για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου αυτού, απαιτείται λοιπόν άμεση διερεύνηση και αντιμετώπιση. Απαραίτητη είναι η συμβουλή του θεράποντα Ιατρού, ΩΡΛ κυρίως για το ροχαλητό και ακολούθως Πνευμονολόγο για τις άπνοιες. Η κατάλληλη αγωγή θα πρέπει να δοθεί σε συνέχεια ενός ενδελεχούς έλεγχου, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει και ανάγκη παρακολούθησης σε εργαστήριο ύπνου (Snore Check – μελέτη ύπνου με φορητή συσκευή ή πολυσωματοκαταγραφική τεχνική) ή/και χρήση αναπνευστήρα (CPAP), για τα πιο βαριά και επίμονα περιστατικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

XΜεγάλη ζήτηση για αυτό το προϊόν! Ενδέχεται να εξαντληθεί σύντομα. Πρόλαβε το νούμερό σου κάνοντας παραγγελία τώρα.