Ανατομικά παπούτσια – Πότε πρέπει να τα επιλέγετε

Ανατομικά παπούτσια – Πότε πρέπει να τα επιλέγετε

Τα παπούτσια για μια γυναίκα αποτελούν φετίχ και χωρίς αμφιβολία οι περισσότερες γυναίκες αγαπούν τα παπούτσια και ξοδεύουν χωρίς δεύτερη σκέψη ακόμα και τα τελευταία χρήματά τους για να αποκτήσουν το αγαπημένο τους ζευγάρι παπουτσιών. Όποια γυναικεία ντουλάπα και εάν ανοίξουμε θα δούμε να δεσπόζουν κάθε λογής παπούτσια, ψηλοτάκουνα, φλατ, μπότες, γόβες και ότι άλλο είδος παπουτσιού μπορούμε να φανταστούμε. Δυστυχώς όμως η μόδα τα τελευταία χρόνια προστάζει να φοράμε δυο ακραίους για την φυσιολογία των ποδιών μας τύπους παπουτσιών τα ψηλοτάκουνα παπούτσια ή τα τελείως φλατ, ίσια παπούτσια. Και τους δυο αυτούς τύπους παπουτσιών εμείς οι γυναίκες τους αγαπάμε η κάθε μια για τον δικό της λόγο ξεχωριστά. Όμως τα πέλματα, τα νύχια και γενικώς όλο το κάτω μέρος του ποδιού μας δεν αγαπούν αυτά τα δυο ύψη παπουτσιών και αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο μιας και τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες που επισκέπτονται τον ορθοπεδικό για προβλήματα που αφορούν τα πέλματα τους συνεχώς αυξάνονται. Πολλές γυναίκες λοιπόν κάποια στιγμή στην ζωή τους εμφανίζουν πρόβλημα με τα πέλματά τους και τότε είναι που στην ζωή τους μπαίνουν τα ανατομικά παπούτσια.
Τα ανατομικά παπούτσια όπως ίσως θα νομίζετε δεν είναι τα παπούτσια που φοράνε οι γιαγιάδες μας επειδή έχουν προβλήματα στα πόδια τους λόγω ηλικίας αλλά τα παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί με ένα άλλο τρόπο. Τα ανατομικά παπούτσια είναι τα παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί για να αγκαλιάζουν το πόδι μας από τα νύχια έως τις φτέρνες σε περίπτωση που είναι κλειστά ή όλο το πέλμα και το επάνω μέρος του ποδιού σε περίπτωση που είναι καλοκαιρινά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πιέζεται, να μην πατάει λάθος και φυσικά να μας δίνει την σωστή κλίση και θέση σώματός. Ακόμα τα ανατομικά παπούτσια είναι φτιαγμένα από μαλακά και κατάλληλα για την επιδερμίδα των ποδιών μας υλικά έτσι ώστε να μην προκαλούν δερματικά και άλλου είδους προβλήματα στο δέρμα των ποδιών όπως για παράδειγμα στις φτέρνες μας. Δυστυχώς πολλά παπούτσια τα οποία συνήθως είναι αρκετά οικονομικά έχουν ακατάλληλους πάτους με αποτέλεσμα να συναντάμε πολύ συχνά στις γυναικείες φτέρνες το φαινόμενο της ξηροδερμίας ακόμα και των σκασμένων φτερνών που ανοίγουν.
Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα που έχουν τα ανατομικά παπούτσια είναι ότι στηρίζουν ή πιο σωστά υποστηρίζουν τα πέλματά μας, τα πόδια μας άρα και όλο το σώμα μας με τον σωστό τρόπο χάρη στο σωστό ύψος που έχουν. Τα ατομικά παπούτσια προσαρμόζουν την καμάρα των ποδιών μας. Τις φτέρες, τα δάκτυλα και όλο το πέλμα να έχει την σωστή απόσταση αλλά και το σωστό ύψος μεταξύ τους έτσι ώστε όταν βάλουμε το πόδι μας μέσα ανεξαρτήτως του συνολικού ύψους του παπουτσιού το πόδι μας να πατάει στα σωστά ενδιάμεσα ύψη κάθε φορά. Για να καταλάβετε αυτό που σας λέμε αρκεί να παρατηρήσετε τα πέλματα των ποδιών σας πως είναι όταν πατάνε γυμνά στο έδαφος. Δεν ακουμπάει όλο το πόδι με τον ίδιο τρόπο κάτω. Τα ανατομικά παπούτσια δίνουν στα πέλματα μας την δυνατότητα να εξακολουθήσουν να έχουν αυτές τις φυσικές καμπύλες που πρέπει να έχουν για να μην αναπτύξουν ποτέ ορθοπεδικά προβλήματα.
Τέλος όσο αφορά τα ανατομικά παπούτσια ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν σε σχέση με τα υπόλοιπα παπούτσια είναι το βάρος τους. Πρόκειται για πολύ ελαφριά παπούτσια τα οποία δεν κουράζουν τα πόδια μας στο περπάτημα γιατί είναι σαν να μην τα φοράμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό και πρέπει πάντα τα παπούτσια που επιλέγουμε για να φοράμε στην καθημερινότητά μας να το έχουν. Τα ελαφριά παπούτσια δεν θα μας δημιουργήσουν ποτέ πρόβλημα ούτε στα πέλματα αλλά ούτε και στην μέση μας μιας και τα παπούτσια που φοράμε επηρεάζουν κα την μέση μας.
Πότε να φοράτε ανατομικά παπούτσια:
Αρχικά να σας πούμε ότι πλέον τα ανατομικά παπούτσια έχουν μια πολύ μεγάλη γκάμα σχεδίων, χρωμάτων και διαφορετικών στυλ τα οποία πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιότερα μοντέλα ανατομικών παπουτσιών. Πλέον όλες οι μεγάλες εταιρίες παπουτσιών βγάζουν και ανατομικά παπούτσια γιατί οι ανάγκες των γυναικών το προστάζουν μιας και η καθαριότητα μας με το συνεχόμενο τρέξιμο κουράζουν τα πόδια μας.
Για τις γυναίκες που στέκονται πολλές ώρες όρθιες ή περπατούν πολύ τα ανατομικά παπούτσια είναι τα παπούτσια που πρέπει να επιλέγουν να φοράνε. Επίσης γυναίκες με προβλήματα όπως το κότσι και άλλα τέτοιας φύσεως ορθοπεδικά προβλήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε ανατομικά παπούτσια.
Όσες από εσάς έχετε προβλήματα με την μέση σας ή πρόβλημα με την αχίλλειο φτέρνα σας τότε σίγουρα θα πρέπει να φοράτε ανατομικά παπούτσια. Ανατομικά παπούτσια θα πρέπει να φοράτε όταν πηγαίνετε για τρέξιμο ή εάν συνηθίζετε να περπατάτε για να γυμνάζεστε.
Φυσικά για οποιοδήποτε άλλο ανατομικό πρόβλημα ο ορθοπεδικός σας είναι αυτός που θα σας δώσει την σωστή και κατάλληλη λύση για εσάς που θέλετε να προστατεύσετε την υγεία των ποδιών σας, των αρθρώσεών σας αλλά και ολόκληρου του κορμιού σας μια και από την υγειά των πελμάτων μας εξαρτάται όλος ο κορμός μας.

Add your comment